Zoraya’s onthutsende ervaring met de SCEN-arts

De geplande rustmaand april is me keihard ontnomen.’

 25 maart ’24.

‘Vandaag kwam de SCEN-arts’, postte Zoraya ter Beek naar haar achtduizend volgers op X. Ze liet er op volgen: ‘Spoiler: drama…’

Daarmee zei ze niets te veel.
Haar vriend Stein zat er bij toen de arts vroeg of haar partner dan niet leuk genoeg was. En zich verbaasd toonde over de orde en netheid in het huis, want hij kwam vaak voor een SCEN-bezoek bij mensen waar het huis een rommeltje was.
Hadden haar partner en zij wel eens bedacht dat ze gewoon alles op zouden kunnen pakken om naar Australië te vertrekken? ‘Nou’, had Stein geantwoord, ‘We hebben wel eens een weekendje België gedaan, maar dan kwam ze meer gestrest van terug dan toen we vertrokken.’

Zoraya schrijft in haar X-post:
‘Gedurende het gesprek ontstond er duidelijke irritatie tussen hem en ons. Waarop hij besloot het beter was om het gesprek stop te zetten. Waarop ik geëmotioneerd vroeg wat ik fout deed. We gaven toch netjes antwoord? Hij zei dat hij wel vragen stelde, maar er niet echt inkwam. (…) Hij zat vol vooroordelen en sprak zelfs hardop uit dat hij niet dacht dat ik het door zou zetten als hij akkoord zou gaan. Mijn antwoord was dat ik al een kist en rouwkaart heb.
(…) Wij voelden ons totaal niet gehoord en serieus genomen. Wat een wereld van verschil met de artsen van het Expertisecentrum en de second opinion!

Toen de arts de deur uit was ben ik letterlijk op de vloer gestort en heb ik een heftige paniekaanval gehad, ben ook even “weg” geweest. Stein heeft als een held gehandeld, is achter mij gaan zitten op de vloer en heeft me stevig vastgehouden. Hij weet wat hij moet doen na tien jaar.
Eenmaal weer op aarde heb ik met mijn team contact opgenomen om de situatie uit te leggen (…) Conclusie: zij schrokken ook van wat ik zei. Ze moeten het rapport van de SCEN-arts afwachten. Dan kunnen ze een nieuwe SCEN-arts aanvragen (…) Al met al zitten we dan weer twee tot drie weken verder. Nog meer spanning (…) Ik neem nu mijn noodmedicatie in en kruip op de bank bij Stein.’

4 april ’24.

Zoraya stuurde me een emailbericht:

‘Hallo Onno,
De eerste SCEN heeft een negatief afgegeven.
Wat op zich geen verrassing was gezien hoe het gesprek is verlopen…
Ik heb dat rapport nog niet ontvangen en mag dat ook niet delen, helaas.
Uiteraard is dat niet het nieuws wat wij wilden horen en vooral bij Stein viel het nieuws zwaar, omdat hij bang was en absoluut niet wou dat ik het dan zelf zou doen om toch op mijn wensdag te kunnen gaan…
Zijn emotie raakte mij zo enorm…
Dat we samen een nieuwe dag hebben afgesproken als de wensdag inderdaad niet haalbaar blijkt te zijn…

Er is een tweede SCEN-arts gevonden, een psychiater dit keer! Maar die kan pas over drie weken, dus dat wordt dan wel heeeel krap met mijn wensdatum.
Mijn psychiater uit het team gaat nog contact opnemen met deze nieuwe SCEN, of ik toch niet eerder ergens tussen gepropt kan worden.
Zo wordt de geplande april rustmaand ons keihard ontnomen door een onbekwame SCEN/huisarts..
Dat steekt uiteraard! Maar er is niks aan te doen…
We wachten het maar af, wie weet lukt mijn wensdag nog net op het nippertje! En anders hebben we vrede met de nieuwe gekozen dag, want die heeft op zich ook een mooie en persoonlijke betekenis.

Mijn vriendinnen die mij voor zijn gegaan in een euthanasietraject gaven aan dat de laatste weken (met drie keer akkoord en datum), hun fijnste weken in jaren waren geweest! Ze voelden de last van zich afvallen. Uiteraard had ik daar zelf ergens ook wel een beetje met voorzichtige nieuwsgierigheid op gehoopt. Dat ik die rust ook zou mogen ervaren.’

 De artsenfederatie KNMG schrijft op zijn website:
‘Het oordeel van de SCEN-arts is niet bindend. Dat wil zeggen dat de arts die het euthanasieverzoek heeft ontvangen, een eigen professionele verantwoordelijkheid houdt. Wel moet hij een negatief oordeel altijd inhoudelijk met de SCEN-arts bespreken. Ook mag hij dit oordeel alleen terzijde leggen als hij dat voldoende kan motiveren.  De SCEN-consultatie is immers juist bedoeld om te reflecteren op het eigen oordeel van de arts. Bij twijfel is het raadzaam om een tweede SCEN-arts te raadplegen.’

Onno Bosma